Wiskunde en Computers, najaar 2009

Wiskunde en Computers, najaar 2009


Dit is een onderdeel van het eerste jaar van de wiskundeopleiding; zie ook de beschrijving van het vak in de studiegids wiskunde.

Voor het eerste semester van 2009 ziet het rooster er zo uit:


Werkcollege en Practicum

Plaats: HG 00.023
Dag en Tijd: donderdag, 8:45 - 12:30
Docent Wieb Bosma
Assistenten Noud Aldenhoven en
Ruud van der Weide


Op woensdag 2 september is er een eerste introductie over de computersystemen, KISS, blackboard, enz. onder leiding van Peter Klok en met medewerking van Caspar Terheggen (van C&CZ) en Rinus van Herpen. Daarna wordt er een wiskundetoets afgenomen.


Op 3 en 10 september doen we UNIX/Linux etc. Een inleiding is beschikbaar, evenals een samenvatting/checklist. Ook kun je hier een korte lijst nuttige commando's en een veel uitgebreidere UNIX beschrijving vinden. Zeer nuttige pagina's zijn de cursus van Peter Klok en die met informatie van C&CZ.

Hier staan de eerste opdrachten voor de week van donderdag 3 september, en als je daar mee klaar bent kun je door met de volgende opdrachten.


Op donderdag 10 september maken we ook een eerste begin met LaTex.

De eerste kennismaking met LaTeX gebeurt aan de hand van deze inleiding.

Daarmee moet je in staat zijn ook laatste, derde collectie opdrachtjes voor UNIX te maken.


Drie onderwerpen komen aan bod op het college van donderdag 17 september.

In tegenstelling tot dit plan zijn we deze week nog niet aan Python toe gekomen! Daarom wordt het huiswerk (te maken voor 23 september):
Op 24 september hebben we een begin gemaakt met het bekijken van Python. Daarnaast hebben we grote voortgang gemaakt met LaTeX. Over twee weken (voor 8 oktober) zul je een document (in pdf) in moeten leveren, gemaakt in LaTeX, waarin 2 verschillende dingen staan: in de eerste plaats een zo getrouw mogelijke kopie van het hele LaTeX opgavenblad. In de tweede plaats een pagina met een beschrijving van een Python programma waarin een functie beschreven wordt die een gegeven geheel getal N probeert te schrijven als som van twee kwadraten (van gehele getallen). Voor de komende week (1 oktober) hoef je dus niets in te leveren, maar zorg ervoor dat je je voorbereidt door in het Python document te lezen, en je nog ontbrekende kennis van LaTeX (met het dictaat) aan te vullen.
Tot slot staat hier de eindopdracht, die voor 1 november ingeleverd dient te worden.
[home] [back]
Last update: 9 oktober 2009