G.M.F.W. Mededelingen
Historisch Colloquium

Dit bericht werd op 13 maart 2001 verzonden aan alle leden van wie op dat moment een electronisch postadres bekend was.


Geacht GMFW-lid,

Hierbij wordt u van harte uitgenodigd tot het geheel of gedeeltelijk bijwonen van een historisch colloquium dat op dinsdag 27 maart wordt georganiseerd door de Sectie Geschiedenis van het Centrum Algemene Vorming (Vrije Universiteit Amsterdam) in samenwerking met het Landelijk Werkcontact voor de Geschiedenis en de Maatschappelijke Functie van de Wiskunde.

Het colloquium is bedoeld voor een breed publiek. Zie de onderstaande samenvattingen.

Plaats: Zaal S 203 in het gebouw voor Wiskunde, Informatica en de Natuurwetenschappen van de Vrije Universiteit

15.15-16.00 uur: Michael Stifel (1486/87-1567) en het Einde van de Wereld
Spreker: Teun Koetsier (Vrije Universiteit)

16.00-16.10 uur: pauze

16.10-16.55 uur: The Golden Age of the Theory of Perspective in The Netherlands
Spreker: Kirsti Andersen (Aarhus Universitet, Denemarken)


Met vriendelijke groeten,

Ida StamhuisSamenvattingen1. Michael Stifel (1486/87-1567) en het Einde van de Wereld
Michael Stifel, vriend van Luther en in 1533 dominee in Lochau (30 km ten oosten van Wittenberg),viel in zijn tijd allereerst op omdat hij door middel van `woordrekening' voorspelde dat het einde van de wereld zou intreden op Zondag 19 oktober 1533 om 8 uur 's ochtends. In de tweede plaats viel Stifel op als wiskundige. Hij heeft enkele originele bijdragen aan de wiskunde geleverd en in de rij van Duitse Renaissance wiskundigen van naam verdient hij genoemd te worden. In de voordracht zal ik zowel de numerologische als de wiskundige kant van Stifel bespreken en ingaan op hun samenhang.


2. The Golden Age of the Theory of Perspective in The Netherlands
As Dutch painters and patrons developed a taste for interiors - Peter Saenredam's church paintings being an example - Dutch theorists got interested in understanding the geometry behind a perpective drawing. In 1605 Simon Stevin published an excellent treatise on the subject Van de Verschaeuwing, Eerste bouck der deursichtighe. The lecture will focus on the context and content of this work.