ABSTRACTS SAMENVATTINGEN
Lezingen Robin J. Wilson

4 t/m 8 februari 2002


Programma


Van zaterdag 2 februari tot en met vrijdag 8 februari 2002 verblijft Robin Wilson, auteur van Stamping through mathematics en een wiskundepostzegel-column in de Mathematical Intelligencer in Nederland. Op 2 en 3 februari zal hij de Nationale Wiskunde Dagen bijwonen, en daar een lezing verzorgen. Daarna is er nog driemaal gelegenheid om hem te horen spreken. Hieronder staan de gelegenheden opgesomt, met een korte samenvatting van de verhalen die hij aldaar zal afsteken. Het eerste verhaal is voor gïnteresseerden in de geschiedenis van de wiskunde. Het tweede verhaal is gebaseerd op zijn column, en is voor een breed publiek bestemd.


History and proof of the four-colour theorem

In this talk I survey the history of the four-colour theorem over the past 150 years, and outline the main ideas of the proof by Appel and Haken.

Plaats: Groningen, Wiskunde en Informatica (Blauwborgje 3), zaal RC 150
Tijd: dinsdag 5 februari, 16:15 uur

En tevens:
Plaats: Nijmegen, B-faculteiten, zaal CK N4
Tijd: woensdag 6 februari, 10:30 - 11:30Stamping through mathematics

In this talk I survey the entire history of mathematics in one hour, talking about many of the mathematicians involved over the past 4000 years. The talk is illustrated by postage stamps depicting mathematics and mathematicians.

Plaats: Nijmegen, B-faculteiten, zaal UL CZII (U31)
Tijd: donderdag 7 februari, 14:30 - 15:30