Wiskunde en Computers, najaar 2007

Wiskunde en Computers, najaar 2007


Dit is een onderdeel van het eerste jaar van de wiskundeopleiding; zie ook de beschrijving van het vak in de studiegids wiskunde.

Voor het eerste semester van 2007 ziet het rooster er zo uit:


Werkcollege

Plaats: HG 00.029
Plaats: HG 01.329(tweede kwartaal)
Dag en Tijd: dinsdag, 8:45 - 10:30


Op dinsdag 4 september is er een eerste introductie (samen met natuurkundestudenten) over de computersystemen, KISS, blackboard, enz. onder leiding van Peter Klok en met medewerking van Peter van Campen (van C&CZ) Rinus van Herpen. Daarna wordt er een wiskundetoets afgenomen.

Op 11, 18 en 25 september doen we UNIX/Linux etc. Een inleiding is beschikbaar, evenals een samenvatting/checklist. Ook kun je hier een korte lijst nuttige commando's en een veel uitgebreidere UNIX beschrijving vinden. Zeer nuttige pagina's zijn de cursus van Peter Klok en die met informatie van C&CZ.

Vanaf 2 oktober houden we ons bezig met LaTeX voor het produceren van documenten met wiskunde. Er is een kort dictaat, en een pagina met opdrachten. LaTeX, het symbolisch rekenen met Magma.


Vanaf 27 november zullen we tijd besteden aan het werken met het computeralgebrasysteem Magma. Dat gebeurt onder andere aan de hand van dit dictaat en de opdrachten daarin. Er zijn ook hints en oplossingen bij een deel van de opgaven.
Op dinsdag 8 januari en dinsdag 15 januari 2008 zal ik van ongeveer 9.00 tot 10.30 uur aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en hulp te bieden bij de eindopdracht, in HG 01.329.
Het vak wordt afgesloten met een eindopdracht, waarvoor je moet nadenken, moet rekenen (met Magma) en een verslagje moet maken (in LaTeX).
[home] [back]
Last update: 7 januari 2008