Wiskunde en Computers, najaar 2008

Wiskunde en Computers, najaar 2008


Dit is een onderdeel van het eerste jaar van de wiskundeopleiding; zie ook de beschrijving van het vak in de studiegids wiskunde.

Voor het eerste semester van 2008 ziet het rooster er zo uit:


Werkcollege

Plaats: HG 00.023
Dag en Tijd: maandag, 15:45 - 16:30


Op woensdag 3 september is er een eerste introductie (samen met natuurkundestudenten) over de computersystemen, KISS, blackboard, enz. onder leiding van Peter Klok en met medewerking van Peter van Campen (van C&CZ) Rinus van Herpen. Daarna wordt er een wiskundetoets afgenomen.


Hier staat de LaTeX file waarmee de opdrachtenpagina is gemaakt: opdracht.tex.

Op 8, 15 en 22, 29 september doen we UNIX/Linux etc. Een inleiding is beschikbaar, evenals een samenvatting/checklist. Ook kun je hier een korte lijst nuttige commando's en een veel uitgebreidere UNIX beschrijving vinden. Zeer nuttige pagina's zijn de cursus van Peter Klok en die met informatie van C&CZ.

Hier staan de eerste opdrachten voor de weken van maandag 8 september en 15 september. voor de tweede week ...

En ook de tweede groep opdrachten voor de derde week (maandag 22 september).

Hier tenslotte de derde set opdrachten voor de vierde week (maandag 29 september); voor de laatste keer over UNIX.


Op maandag 6 oktober maken we de voorgaande opdrachten af en beginnen we met een inleiding in LaTeX. Het doel (na de herfstvakantie) is om de volgende pagina met opdrachten zelf na te maken! We beginnen hier pas op 10 november serieus mee.

Een mooie, uitgebreide, Nederlandstalige handleiding LaTeX (van Piet van Oostrum) staat hier .


Tenslotte zullen we tijd besteden aan het werken met het computeralgebrasysteem Magma. Dat gebeurt onder andere aan de hand van dit dictaat en de opdrachten daarin. Zie ook de Sydney online help.
Het vak wordt afgesloten met een eindopdracht, waarvoor je moet nadenken, moet rekenen (met Magma) en een verslagje moet maken (in LaTeX).
[home] [back]
Last update: 5 september 2008